Hou je hoofd erbij
Ben jij iemand die snel afgeleid geraakt? Als je werkt, in een vergadering zit of een les volgt, lijkt alles opeens interessant behalve hetgeen waarvoor je aandacht moet hebben. Je staart het raam uit, begint tegen je buur te praten of je verzinkt in je eigen gedachten. Zelfs als je iets gedaan wilt krijgen lijkt het vaak niet te lukken. Dit is voor veel mensen een probleempje waar ze graag verandering in zouden zien.
Er zijn verschillende mogelijke redenen voor dit probleem. Afgeleid raken is vaak gelinkt aan vermoeidheid of stress. Mogelijks heb je ook gewoon te weinig interesse voor dat waarmee je bezig bent. Misschien ligt het probleem wel dieper en zorgen bepaalde situaties ervoor dat je je hoofd er niet bij kan houden. Door de hoeveelheid informatie die we elke dag onze richting uit geschoten zien worden, neemt onze aandachtsspanne sterk af. In plaats van langdurige periodes waarin men informatie opneemt, gebeurt dat nu via korte prikkels. Als we spreken over een periode van volledige focus, kan de gemiddelde persoon zich 47 seconden concentreren. 20 jaar geleden was dat nog twee en een halve minuut. Maar het is mogelijk om hieraan te werken. Je kunt je aandachtsspanne weer verlengen.
De oplossing ligt vooral in gewoonten. Als je stabiliteit in je dagelijkse routines vindt, zal ook je emotionele toestand meer stabiel zijn. Het is gezond om een ritme te hebben voor het uur waarop je naar bed gaat en weer opstaat. Vergeet ook niet te ontbijten, dit blijkt psychologisch zeer belangrijk te helpen tegen stress. Het is ook uitzonderlijk zinvol om je tijd te reguleren. Maak een planning die je helpt in je streven naar een doel. Door de planning weet je precies wat je op welk moment doet, waardoor er geen ruimte is voor multitasking. Als je chaos in je hoofd vermijdt, kun je je langer concentreren. Als niks lijkt te werken kan je ook jezelf trainen in concentratie. Je kunt jezelf bijvoorbeeld voornemen om 10 minuten per dag te lezen. Als dat lukt, kun je de leestijd verlengen. Je hebt een uitdaging nodig voor jezelf, een beetje zoals in de fitness. Over fitness gesproken; fysieke inspanning kan ook helpen voor een hoger concentratieniveau.
Misschien ben je tijdens het lezen van dit artikel ook wel regelmatig afgeleid geraakt. Dat is oké, hopelijk weet je nu wat je eraan moet doen. Probeer een paar van de bovenstaande tips eens uit. Als je vindt wat voor jou werkt kan dat veel voordelen met zich meebrengen.