top of page

Humor is een life hack

In onze samenleving lijkt het wel populair te zijn om onszelf te overwerken. Als je iemand vraagt hoe het gaat zeggen ze heel vaak “druk, druk”. Mensen hebben een leven vol stress. Ook slaaptekort lijkt meer regel dan uitzondering. Om de dagen te verlichten is humor soms echt noodzakelijk.

Maar humor heeft ook praktisch meer nut dan je zou denken. Humor kan ervoor zorgen dat je minder stress hebt, gelukkiger bent en zelfs meer productief en creatief. De reden hiervoor is dat, wanneer je lacht, de cortex cingularis anterior getriggerd wordt. Dit gebied je brein is gelinkt aan je aandacht en besluitvorming. In feite wordt iemand die regelmatig humor gebruikt op de werkvloer zelfs gemiddeld meer betaald. 90% van mannen en 81% van vrouwen geeft aan dat een goed gevoel voor humor de belangrijkste kwaliteit is in een partner. Humor kan zelfs helpen om drempels tussen jou en je partner te overbruggen. Stel je hebt een discussie met je partner, je merkt dat de discussie nogal intens wordt en je hebt geen zin in ruzie. Als je dan een grapje laat vallen voel je de druk verdwijnen. Dit komt doordat je partner dan tot de realisatie komt dat het waarschijnlijk helemaal niet zo belangrijk is. De meeste discussies zijn nutteloos. Humor is dus zelfs een hulpmiddel voor je relatie of vriendschappen. Je zou humor kunnen vergelijken met een immuunsysteem voor je hersenen; het is zó gezond om regelmatig humor te gebruiken dat je zelfs minder kans op depressie hebt. Je fysieke gezondheid geniet mee van je grapjes. Je hartslag en bloeddruk dalen en de spanning in je spieren neemt af.  

pexels-ketut-subiyanto-4350210(1).jpg

Misschien denk je nu wel: “Maar ik ben helemaal niet grappig dat zit niet in me.” Dat is niet waar, er bestaat niets zoals een humorloos persoon. In elke cultuur kent men dit fenomeen. Het zit in je menselijke natuur en je kunt er beter in worden. Dit is natuurlijk een persoonlijke zoektocht. Niet iedereen vindt dezelfde dingen grappig. Maar waarschijnlijk weet je van jezelf wat je grappig vindt. Als je dat soort content gaat opzoeken krijg je er meer kennis over. Dat kunnen cartoons of voorstellingen zijn, misschien heb je wel een grappige vriend waarmee je meer tijd moet spenderen. Neem het leven gewoon niet te serieus, relativeer alle ellende die je op dagelijkse basis meemaakt en maak er wat grapjes over tegen jezelf en anderen. Just smile!

bottom of page