

Nieuw is verleden tijd
Fun fact: het meest gebruikte woord in marketing is niet “win”, “korting”, “kwaliteit” of “nu”. Het meest gebruikte woord is “nieuw”. Maar denk daar eens even over na, wij mensen houden niet echt van nieuw. Een onbekend liedje van een onbekende artiest is na één keer luisteren waarschijnlijk nog niet jouw favoriete nummer. Je moet er meestal vertrouwd mee worden voor je het kan waarderen. Stel: een gezin heeft vier dochters en ze noemen hen Emmeline, Anneline, Josefine en Els. Het lijkt me duidelijk welke naam de vreemde eend in de bijt is. Er klopt iets niet, het voelt een beetje ongemakkelijk en mensen vinden dat niet fijn. Iedereen heeft wel een vriend(in) of familielid die naar eigen zeggen “niet fotogeniek” is. Dit komt gewoon omdat die persoon zo gewend is geraakt aan de persoon die hij/ zij in de spiegel ziet.


Al deze voorbeelden kunnen we omvatten in het “mere exposure effect”. Dit begrip wijst op het feit dat mensen meer sympathie krijgen voor iets waarmee ze vaak geconfronteerd worden. Effectieve marketing is vaak een combinatie tussen het bekende en het nieuwe. Apple is daar een goed voorbeeld van. Zij doen steeds maar kleine aanpassingen aan ieder model dat uitkomt. Apple verandert het toestel niet opeens in iets helemaal anders. Apple-gebruikers hebben dus enerzijds een paar nieuwigheden om naar uit te kijken, anderzijds hebben ze het comfort van een vertrouwd apparaat. Hetzelfde geldt voor de aanbevolen nummers onder je Spotify-playlist. Dit is vaak een perfecte mix van liedjes die je al kent en die nog nieuw zijn.
Het is dus niet zo slim om als ondernemer steeds nieuwe en gekke producten op de markt te lanceren. Laat je klanten eerst eens vertrouwd raken met de producten die je al hebt. Als ze die leuk genoeg vinden kom je wel te weten dat ze iets nieuws willen.