top of page

Inspiratieloos?

ons steve.webp

“Creativity is just connecting things.” ~ Steve Jobs

Dit is een bekende quote van Steve Jobs, een man die vrij bekend staat om zijn creatieve werk. Maar als je erover nadenkt, zegt hij op een bepaalde manier dat creativiteit niet bestaat. In creativiteit zie je duidelijk het woord “creëren”. Maar mensen kunnen niet echt creëren in de letterlijke zin van het

woord. Niemand kan iets compleet nieuw bedenken. Door linken te leggen tussen al bestaande dingen en denkpatronen ben je eigenlijk zo creatief als een mens kan zijn. Dit betekent dus ook dat je creativiteit kan leren, het is niet alleen genetisch.

Buiten de lijntjes kleuren en met gekke ideeën komen is waardevol en kan worden geleerd. Als iemand je zou vragen “out of the box” te denken, waar moet je dan naartoe? Wat is “the box” eigenlijk? Het kan niet ons verstand zijn want we kunnen niet buiten ons verstand denken. Iedereen in deze samenleving beschikt over ongeveer dezelfde informatie. Hetgeen ons onderscheid van elkaar is wat we met die informatie doen, welke ideeën we daaruit kunnen genereren. Creatief zijn is dus een noodzaak om ons als mens te kunnen onderscheiden. Als je met de kennis die iedereen heeft iets anders kan bedenken, dan denk je outside of the box. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je “out of the box” denken? Je moet dan denken buiten het bekende, een beetje gek zijn. Het mag zelfs fout of absurd zijn. Maar hoe zet je die stap? Hoe ga je van dat wat je weet naar iets waaraan je nog nooit hebt gedacht? Het is belangrijk om te onthouden dat het beste idee je niet zomaar te binnen gaat schieten. Het is niet als een appel die opeens van een boom gaat vallen. Dat gebeurt natuurlijk maar het is meer uitzondering dan regel. Je moet voor jezelf lang nadenken normaliseren. Een lange gedachte kan je ver brengen, ver “outside the box”. Bij een lied is dat ook zo, niet elke noot is op zichzelf

pexels-ché-anniea-6606371.jpg

prachtig, je oordeelt over het geheel. In dat proces van lang nadenken ga je ook heel wat irrelevante informatie tegenkomen, ook dat kan je meenemen om het tot een uiteindelijk idee te vormen. En zoals de quote op het begin zei moet je dan al die absurde gedachten met elkaar verbinden tot een geheel, en dat is jouw idee.

We kunnen dus Steve Jobs zijn quote vervolledigen. Creativiteit is niet zomaar “dingen” verbinden met elkaar. Het gaat om absurde gedachten met elkaar verbinden na lang na te denken over een onderwerp in verschillende richtingen. Creativiteit is wat jou uniek maakt als mens. Er zijn dus inderdaad geen slechte ideeën want daarin zit jouw onderscheiding als mens.  

bottom of page