Sticky situations
Plankenkoorts, helaas is dit voor zowat iedereen een bekend fenomeen. In feite heeft zelfs één derde van alle artiesten plankenkoorts. Dit is jammer want er valt van iedereen iets te leren. Veel mensen hebben iets te zeggen maar hebben er de moed niet voor. Vaak is men bang van de meningen van het publiek. “Vindt het publiek mij wel leuk?” “Is mijn publiek wel geïnteresseerd?” “Wat als ik iets fout zeg of doe?”…Al die vragen kunnen door iemands hoofd spoken wanneer ze een presentatie geven.
De “fight or flight response” is een automatische reactie van het menselijke lichaam op een stressvolle of schrikwekkende situatie. Dit is een natuurlijk proces voor zelfbescherming. Het proces zorgt voor aanmaak van adrenaline. Dat is praktisch als je bijvoorbeeld overvallen wordt; dan is rennen of vechten de beste reactie. Maar tijdens een presentatie zorgt adrenaline voor zweethanden, trillen, een droge keel, verhoogde hartslag en nog veel meer. Dit zijn allemaal reacties die je juist niet wilt ervaren tijdens een presentatie. Het is goed om comfortabel en zelfzeker over te komen want dan neigen mensen ernaar aandachtiger te luisteren en meer vertrouwen te hebben in wat de spreker zegt. Als je intonatie en lichaamstaal goed zijn, maakt het zelfs niet uit als je wat tekst vergeet. Men let slechts voor 7% op verbale communicatie, het grootste deel van iemands aandacht gaat naar intonatie en lichaamshouding.
Leren spreken is dus een must. Het is cliché om te zeggen dat je het vaak moet doen om er beter in te worden. Dit is deels waar, maar als een je steeds dezelfde fouten maakt zul je nooit een hele goede spreker worden. Het is belangrijk om goed voor te bereidt te zijn op een presentatie. Een presentatie veel oefenen, in een gelijkaardige omgeving, is de sleutel tot een geslaagde presentatie. Je weet dan precies wat je gaat zeggen. Dat geeft je het gevoel dat je alles onder controle hebt. Hiervan zul je ook de resultaten zien in lichaamshouding. De beste tip om beter te spreken is om pauze te nemen. Als iemand simpelweg een stilte laat vallen tussen zinnen is dat aangenaam om naar te luisteren. Het geeft de luisteraar tijd om na te denken over wat je zojuist hebt gezegd. En het geeft de spreker tijd om na te denken over de volgende zin die je gaat zeggen. Bovendien voorkom je op die manier het uhm-woord na elke zin en je komt minder gehaast over. Dit zal automatisch ook je lichaamshouding ten goede komen. Qua lichaamstaal kan je best een open houding aannemen. Je handen kan je best open houden alsof je een bal vasthoudt. Door een open lichaamshouding krijgt je publiek het gevoel dat je niets te verbergen hebt.
Hopelijk kan dit je te hulp zijn voor toekomstige presentaties. Spreken voor een groep is een vaardigheid waar je veel aan hebt eenmaal je het onder de knie krijgt. Door te leren hoe je jezelf best verwoordt laat je je een stem horen in de samenleving. Durf vooral te spreken.